Kiemelt bejegyzések

“Nem elég sikeresnek lenni, annak is kell látszani!”
View Post
89. Pitti Uomo – Egy álom beteljesülése
View Post
A cipőápolás titkai
View Post
Fel
4 feb

A cipőápolás titkai

Mindenki boldog és izgatott, amikor először az új szerzemény a lábára kerül és megteszi vele az első lépéseket, a bejáratás csodás léptein át. Figyeljük, nézzük, amint egy kis kosz vagy por rákerül, letöröljük – akár még csupasz kézzel is – nehogy megsérüljön a régóta vágyott darab. Ám, ahogy telik-múlik az idő, szépen lassan elhanyagoljuk a lábbelinket, már nem baj, ha rálépnek, vagy éppen lerúgjuk az orrát, pusztán egy újabb „harci seb” a sok közül és már csak egy szolid hümmögés kíséretében vesszük tudomásul, hogy az anno vágyott darab elindul az amortizáció útján. Érdemes hétvégenként rászánni azt az időt – attól függően kinek mekkora a cipőparkja -, hogy rendbe tegyük a kedvenceinket, mert meghálálják bőven a törődést. A cipőtisztítás egy szakma, érdemes az alábbi videót, többször is jól megnézni, mert precíziós pontossággal bemutatja a fortélyokat. Vass László: A klasszikus férficipő könyvét meleg szívvel ajánlom megvételre, mert a legkomplexebb irodalom, ami hazánkban kapható a témában.

Turms-shoe-polish

Alap kellékek:

  • sárkefe
  • bekenőkefék (feketéhez, barnához)
  • tisztítószerek (fekete, barna, színtelen)
  • fényesítőkefék (feketéhez, barnához)
  • flaneldarabok
  • textíliák
  • víz

Nem véletlenül írtam többes számban ugyanis, különböző színű cipőkhöz, különböző színű kefék és tisztítószerek kellenek. Nem célszerű a fekete bekenőkefével nekiveselkedni egy barna lábbelinek a fényezéséhez. Bár, ha valaki antikolni akarja kedvencét, akkor hajrá előre. A fényezéshez érdemes egy pár cseppnyi vizet használni. (lásd a videóban)

Fontos, hogy amikor eljön az a pillanat amikor, azt érezzük, mintha csámpásak lennénk és pontosan tudjuk, hogy nem vagyunk azok. Na, akkor érkezett el az idő, hogy meg kell sarkalltatni és talpaltatni kedvenc darabunkat. Sámfa kérdése, nem is kérdés, egyenesen kötelező. Nem műanyag, nem a Nemzeti Sport aktuális száma, hanem fából készült darab. Fontos, amikor a cipőt levesszük a lábunkról, egyből helyezzük bele a sámfát, hiszen nedvesség tartalma van a bőrnek és ezt a fa tökéletesen elszívja magába, tartást ad a bőrnek és ezután elkezd pihenni. 24 óráig minimum pihentetünk egy cipőt és csak utána küldjük ismét „csatába”. A felvételénél két fontos dolgunk van meglazítani a cipőfűzőt, hogy a cipőkanállal már könnyedén fel tudjuk venni a lábbelinket és ne széttiporjuk a sarkát, miközben belepréseljük a lábunkat.

Turms-shoes2

Higiénia, mindenkinek más az igénye és más a fiziológiai adottságai ezen a téren is. Érdemes akinek jobban izzad a lába különféle lábspray vagy illatgolyót beszerezni, ami megkönnyíti saját magának és a környezetének is az életet. Nem egy kellemes pillanat, mikor vendégségbe megyünk ott le kell venni a cipőnket, és már előre félünk, mert a lábszagunknak olyan ereje van, hogy az indiánok nyilat mérgeznének vele.Téli-nyári szünet” igaz ezen a téren is ugyanis, cipőknek is szükségük van a hosszabb pihenésre. Tárolásuk szintén nagyon fontos, tisztán és szárazon tesszük el, mert mikor újra „hadrendbe” állítjuk, nem egy penészes, koszos és büdös lábbelire vágyunk. Ennek érdekében először cipőzsákba majd a dobozába rakjuk. Végezetül, ha igényesek vagyunk a cipővásárlásnál, akkor a tisztításnál is törekedjünk erre. Mert nincsen kiábrándítóbb egy magas minőségű gyönyörű darabnál, ami kopott és koszos. Őszintén kívánom, hogy a cipőápolás egy kellemes program, ne pedig nyűg legyen. #stílustanácsadás #stílustanácsadó #stílus #bihariadamstyle

Nincs hozzászólás

Hozzászólás írása