Kiemelt bejegyzések

“Nem elég sikeresnek lenni, annak is kell látszani!”
View Post
89. Pitti Uomo – Egy álom beteljesülése
View Post
A cipőápolás titkai
View Post
Fel
17 okt

A gengszterek között, Ő, a király! – Nucky Thompson.

Egy sorozat amely stílust teremtett és végigsöpört a sorozatok szerelmesei között, ez nem is lehet vitás. Fantasztikus párbeszédek, történetek, na de nem utolsó sorban a ”jelmezek”. A világhírű amerikai szabó Martin Greenfield, akinek a sztoriját is nyugodtan meg lehetne filmesíteni (Hogyan jut el valaki egy koncentrációs táborból, odáig, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnökeinek varrja az öltönyeit?!) Pompásabbnál pompásabb ruhaköltemények -személy szerint, én imádom a szesztilalom idején viselt öltönyöket- amelyek tényleg inkább jelmezekre hasonlítanak. Hihetetlen mai fejjel elképzelni azt a mindennapos eleganciát, ami akkor teljesen magától értetődő volt. Hangulat, izgalom és megkérdőjelezhetetlen ízlés, ezt jelenti a Gengszterkorzó számomra. Tökéletes korhű ruhadarabok, eredeti angol szövetekkel és Mr. Greenfied mérnöki precízitással elkészíttet mesterműi. Steve Buscemi, egyik nyilatkozatában azt nyilatkozta, idézem:

„- Ezek a ruhák nagyon jól néznek ki, természetesen sokat dobnak a sorozat képi világán, de nagyon kényelmetlenek: nekem például állandóan állig begombolt ingeket kell viselnem, ami elég fullasztó érzés. Persze kellenek ezek a kosztümök, ezeket viselve könnyebb belehelyezkedni a szerepbe, a korba is.”

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Jól mutatja, hogy régen mennyire merevek és kemények voltak a ruhák, hiszen a szövetnek meg kellett védeni az időjárás viszontagságaitól a viselőjét, a nép zöme az utcán élte az életét vagy éppen “korzózott”. Nehéz gyapjú kabátok, tweed öltönyök, kemény kalapok és magasan szabott kemény gallérok, amik cserélhetőek voltak. A nyakkendő, mint kötelező elem és természetesen az elengedhetetlen gallértű (collar pin, collar bar & collar clips). Stílus mindenekfelett, ez volt a kornak az egyik markáns  üzenete. Karakterek, amik sajnos nagyon hiányoznak napjaink utcaképéből, ehelyett szürke eminenciás pasasok rohangálnak fejvesztve a fal mellett, beleszürkülve a mindennapok unalmába.  Természetesen a mai könnyed, laza és ugyanakkor rohanó világban már ezeknek a kelméknek az ideje leáldozott, de az eleganciából érdemes lenne egy kicsit átvenni, mert hiába ez a “casual-őrület”, az elegancia örök. Hiába sokkal megengedőbb napjaink dress code-ja, és ezzel együtt az elvárások is lejjebb apadtak, de egy dolgot nem szabadna elfelejteni, mégpedig azt, hogy az öltözködés a kultúránk szerves része. Merjetek próbálkozni, merjetek hibázni és merjetek bátran önmagatok lenni. A stílus és az ízlés kisérjen utatokon. #stílustanácsadás #stílustanácsadó #stílus #bihariadamstyle

 

 

Nincs hozzászólás

Hozzászólás írása