Kiemelt bejegyzések

“Nem elég sikeresnek lenni, annak is kell látszani!”
View Post
89. Pitti Uomo – Egy álom beteljesülése
View Post
A cipőápolás titkai
View Post
Fel
28 máj

Zoknival vagy nélküle?

Pár hete feltettem egy posztot a Facebook oldalamra, amin Roger Federer pózol láthatólag zokni nélkül egy tökéletesen megkomponált divat fotón, na ebből, aztán lett egy kis ereszd el a hajam. Ennek a kérdéskörnek a megválaszolására készülök, mert szeretnék ebben is segíteni, hogy mindenki lelkébe béke költözzön és ne legyenek félreértések sem, hogy mit, mivel, hova és miért viseljünk, jöjjön tehát a nagy zokni viselési útmutató. A zokni viselése szubjektív dolog, igazából nincsenek rá konkrét szabályok (az Oscar-díjátadón szmokinghoz vagy, ha éppen a királyi esküvőre vagyunk hivatalosak, akkor azért húzzunk zoknit, már csak illemből is), hogy nyáron viselünk-e vagy sem, nyilván a klasszikus értelemben vett üzleti viselet megköveteli, még nyáron is. A világ öltözködési kultúrája azonban nagyon lazul és egyre elfogadóbb, ami a szabályok betartását és a ruhák viselését illeti.

A mediterrán országokban teljesen elfogadott a ’zokni nélküli viselet’ – akár öltönyhöz is -, de ez mit is jelent a gyakorlatban? 

Az alábbi típusú zoknik opciók egy férfi számára:

  • térdharisnya (térdig ér – klasszikus viselet)
  • normálzokni (lábszár középig ér – hétköznapi viselet)
  • bokazokni (bokacsont fölé ér – futáshoz)
  • titokzokni (bokacsont alá ér – sportoláshoz)
  • balerinazokni (a lábfejünket és a sarkunkat épphogy takarja)

Az esetek többségében, amikor azt látjuk, hogy nincsen valakin zokni, akkor bizony van, csak nem látjuk, de való igaz, hogy vannak olyan esetek is, amikor valóban nincsen zokni a jóemberen, mert annyira finoman kidolgozott a belső rész és  minőségi, jól szellőző a cipő, hogy vétek zoknit húzni a lábunkra, ilyen például a mokaszin, aminek viselése kifejezetten mezítláb a legkomfortosabb – persze ez is szubjektív. A nyári casual életérzés egyik védjegye, a bokacsont fölé feltűrt pamut nadrág, hozzá mokaszin vagy loafer és ebben az esetben egy bokazokni vagy egy titokzokni viselése, felér egy totális kasztrációval egy férfi számára. Nyáron a balerina zokni a férfi legjobb barátja, ugyanis esztétikussá teszi a megjelenést, mert a nadrágok rövidülnek – megjegyzem, amire itthon azt mondják, hogy kinőtted, na az lenne a optimális nadrághossz és nem a trottyos és buggyos csodák, amiket látni lehet – ezáltal a boka kiemelten hangsúlyossá válik, és bármilyen textil csoda ami a cipő és nadrág közötti ’csupasz szakaszt’ megtőri, az nem megfelelő és egy kicsit sem esztétikus.

A bokazokninak és a titokzokninak az edzőteremben és a futópályán van a helye és a rendeltetésszerű használta. Kiemelten fontos megjegyeznem, hogy szandálhoz viszont semmilyen zoknit nem veszünk fel, de egyszerűbb, ha a szandált messziről elkerüljük, ha elmúltunk már legalább 5 évesek. Természetesen mindenkinek más és más az igénye és a komfortja, de egy dolog biztos, hogy a leglohasztóbb hatást a boka és titok zoknik produkálják casual viselethez. Véleményem szerint, két helyes út létezik:

  • vagy nem látom a zoknit egyáltalán – mert balerina zoknit visel az illető vagy tényleg mezítláb van -, és a bokacsont szabadon van.
  • vagy nem látom a bokacsontot mert teljesen eltakarja a zokni (normál vagy térdharisnya) az előbb említett részt.

Nyilván ízlések és pofonok, de inspirálódjunk bátran és fogadjuk el azt a tényt, hogy erős lemaradásban vagyunk a divat és az öltözködés terén. Csak úgy lehet és érdemes előre lépni, ha a régi rossz beidegződéseket elfelejtjük, de ehhez kellő nyitottság is szükséges. Azt kívánom mindannyiunknak, hogy az öltözködési kultúránk is, legalább akkora minőségi változáson menjen végig mint, ami a gasztronómia területén történt az elmúlt évtizedben, mert akkor van remény.

Nincs hozzászólás

Hozzászólás írása