Kiemelt bejegyzések

“Nem elég sikeresnek lenni, annak is kell látszani!”
View Post
89. Pitti Uomo – Egy álom beteljesülése
View Post
A cipőápolás titkai
View Post
Fel
16 Sze

Szex és Tom Ford

A borítóképen látható ’divatfotó’  – az orosz GQ magazinban jelent meg 2011-ben -, ami kivitte a biztosítékot a Facebook oldalamon és számomra is megdöbbentő indulatokat váltott ki, pro és kontra, szinte kizárólag a nőkből – ez nem általánosítás, hanem tény. A következő sorok, érett és a világra nyitott felnőtteknek szólnak és az én véleményemet tükrözik erről a témáról. Egy kis háttérsztori, ami elengedhetetlen, hogy megértsük ezt a fotót és az üzenetét. Tom Ford – aki nem csak az véleményem szerint -, a legkiemelkedőbb zsenije a divatipar elmúlt közel 20 évének hanem ő az a tervező, aki visszahozta a klasszikus ’férfi vonalakat’ a modern öltözködésbe. Egy kérlelhetetlen perfekcionista, aki mindig provokál, de ezt mindig jóízléssel és kellően szofisztikáltan teszi, de tudom ez mindenkinek mást jelent. Ez a divatanyag egyébként, a legtöbb férfi és nő szexuális fantáziájából csempész ki egy kis szeletet, amit a fotó kellően igényesen, de mégis kihívóan ad vissza. Amíg a férfiak a szájkaratéban erősek, már ami a szexualitásról való kommunikációt és a fantáziálást illeti addig a nők kettővel keményebbek a valóságban illetve ’terepen’, de most mégis riadót fújtak.

A szexualitás van, volt és lesz is, ez az a gépezet, ami nem kopik el és tetszik vagy nem egy jól működő párkapcsolat egyik alappillére. Ezen a fotón, minden szerepel, amiről nekem a szép és az ízléses szó eszembe jut, kifogástalan öltöny, emlékezetes kompozíció, gyönyörű nők, igényesség a felsőfokon és még sorolhatnám a jelzőket. Kaptam, hideget meleget, de azt vajon miért nem írta senki, hogy milyen nagyszerű az öltönye Tom Fordnak vagy hogy ez melyik parfümének a promója? Azért nem, mert mindenki azt veszi észre, amit észre akar venni. Szerintem prűdség felháborodni egy olyan igényes vizuális fotón, ami nem a nőket bántja vagy sérti, pusztán egy geg – amit Tom Fordtól, nemhogy megszokhattunk, hanem egyenesen követeljük. Nyílván nem megszokott, hogy abból a testrészéből húzza ki az illatmintát, ami nem a leginkább ’ funkciójában erre használatos testnyílás’ és mindezt egy köztudottan meleg férfi teszi meg. Provokatív, igen, de ami engem valójában érdekelt volna, hogy ízlés és elfogadás terén hol tartunk és kijelenthető, hogy messze a világtól, de azért látható a fejlődés.

A Szürke 50 árnyalata tabukat döntögetve megdöntött minden rekordot, tömött sorokban kígyózó sikítozó nők – a bejárónőtől az értelmiségig – milliói rohantak a mozikba, hogy megnézzék a szexualitásnak minden ’perverz mocskát’, pedig a film nem egy délutáni matiné, hanem mindenki legvadabb álmainak tömény összegzése. Érdekes. Megkaptam, hogy egy stílustanácsadó ezt hogy engedheti meg magának, mit is, hogy az egyik legkiválóbb divatanyagot megossza és a véleményét megkérdezze a követőitől? Biztos vagyok, benne, hogy ha egy olyan fotót tettem volna ki, ahol a nők dugnának parfümcsíkokat egy férfi seggébe, azon a férfiak nevettek volna egy jót, de nem háborodtak volna fel. Akkor az nem lenne megalázó vagy ott nem lenne alá fölé rendelt szerep? Megjegyzem, hogy nálam nagyobb tisztelője nincsen a nőknek, imádom és csodálom őket. Aki ismer, az pontosan tudja, hogy milyen vagyok, de egy biztos, ez is tükrözi az én személyiségemet, tetszik vagy sem. Szerintem, igenis kellenek néha a provokatív tartalmak, mert ott ütköznek meg igazán a vélemények, ilyenkor lehet ’együtt gondolkodni’ és az érvekkel érvelni. De lenne egy kérdésem azért, mi van, ha a nő kérte meg erre a férfit és még élvezi is, tudom szürreális, de hátha, halottunk már ilyen esetről, nem? Minden szemlélet kérdése és a fantázia pedig határtalan, a szexualitásban pedig különösen.

A Facebook oldalam pedig attól működik, hogy kíváncsiak az emberek, amit és ahogyan csinálok, hiszen ez még egy kis és zárt közösség, ami olyan elképesztő aktivitást mutat, amit akár sok tízezres követővel rendelkező oldalak sem. Valamit talán mégis jól csinálok, ha az edukáció mellett, az igényszint folyamatos fenntartása és a provokáció is megfér. Még ezt akkor is megteszem, ha a barátaimnak se tetszik éppenséggel minden amit kiteszek – most is voltak barátaim, akik kritikával illettek és a jövőben is megfogják tenni -, mert nem bólogató bérkommentelőkre van szükség, úgy ahogyan nem törlők kommentet sem, hiszen az őszinte vélemények érdekelnek, attól függetlenül, hogy egyetértünk vagy sem. A világ változik, ma vicces abba belegondolni, hogy Coco Chanel, amikor ki,- és felszabadította a nőket a nadrágtól, akkor mekkora vihart kavart, ehhez képest ma, ezen már csak mosolygunk. Továbbra is maradok tisztelettel a női nem felé, hiszen, mi férfiak nem tudunk nők nélkül létezni, élni és ez így van jól. De akkor tessék elfogadni, hogy ha bámulunk, áhítozunk és szexuálisan vágyakozunk utánatok drága hölgyeim, mert az evolúció ezt így rendelte el és ezért bocsánat, de nem fogunk bocsánatot kérni.

Nincs hozzászólás

Hozzászólás írása